Kolejny przepis festiwalowy to nasze słynne galette, czyli rodzaj wytrawnej tarty z dodatkami. Według nas najlepiej smakuje właśnie ze szpinakiem, balsamicznymi burakami i fetą, ale podczas poprzedniej edycji ŁSFF zrobiłyśmy wersję z różnymi rodzajami pomidorów oraz bazylią i też były rewelacyjne. Galette świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka jak i danie główne, wszystko zależy od tego jakiej wielkości je zrobicie i ile nadzienia nałożycie. Ich dużym plusem jest to, że są dobre na ciepło i na zimno więc możecie je przygotować dzień wcześniej.
Składniki (na 10 sztuk):
400g mąki
400g mąki
200g zimnego masła
pół łyżeczki soli
parę łyżek zimnej wody
farsz:
400g mrożonego/świeżego szpinaku
2 buraki
2-3 ząbki czosnku
1/4 kostki sera feta (lub fetapodobnego)
sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
1. Do mąki dodaj sól oraz rozdrobnioną kostkę masła i 3-4 łyżki wody.
Całość zagnieć nożem/w malakserze lub rękoma, jedynie do połączenia
składników. Z ciasta uformuj walec, zawiń go w folię spożywczą i wstaw
do lodówki na ok. godzinę.
2. Buraki owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, piecz je aż zmiękną, czyli ok 1 - 1,5 godziny (zależy od wielkości buraków). Jeśli widelec wchodzi w buraki bez problemu tzn. że te są gotowe. Ostudź je, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
3. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz - szpinak rozmróź i dopraw
solą, pieprzem, słodką papryką oraz przeciśniętym czosnkiem.
4. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój je na 10 plastrów, każdy rozwałkuj na kształt koła. Na środek każdej porcji nałóż szpinak, kilka kostek buraka (możesz je polać octem balsamicznym). Zawiń ciasto tak jak widać to na zdjęciach - brzegi zawiń do środka w kształt falbanki, ale tak by farsz był widoczny. Ciasto przed pieczeniem możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
5. Galette piecz ok 25 minut, w temperaturze 180ºC.
Po upieczeniu pokrusz fetę w palcach i posyp każdą tartę z wierzchu
(jeśli nie zjesz galette od razu feta może się odrobinę zabarwić od
buraków, ale wg nas bardzo fajnie to wygląda).
Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam tarty wytrawne - galette bardzo przypadły mi do gustu. Są po prostu wyśmienite. Moja ocena: 10/10.
Wyglądają uroczo, aż chce się podkraść jedną tartę ;)
OdpowiedzUsuńto może być super przystawka albo i danie główne- niebanalne! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Buraków nie lubię, ale reszta jak najbardziej do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Buraki uwielbiam a to wygląda tak apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają, tak rustykalnie :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają, bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUstawiam sie w kolejce po kilka sztuk, wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, świetna przekąska :)
OdpowiedzUsuńEkstraśna przekąska, skosztowałabym :)
OdpowiedzUsuńnie dość, że smaczne i pomysłowe to jeszcze eleganckie
OdpowiedzUsuńChętnie ukradła bym kilka sztuk :D mniammi
OdpowiedzUsuń